BAS
Nieuws
Mogelijk extra inzet Buitenveldertbaan 28 sept t/m 16 okt

Aan de zuidkant van de Zwanenburgbaan liggen de taxibanen Quebec en Zulu. Deze zijn vanwege werkzaamheden buiten gebruik van maandag 28 september 07.00 uur tot en met vrijdag 16 oktober 18.00 uur. In deze periode vinden ook werkzaamheden plaats aan twee op- en afritten aan de zuidkant van de Zwanenburgbaan. Hierdoor wordt naar verwachting overdag tijdens piekmomenten vaker de Buitenveldertbaan ingezet voor startend en landend vliegverkeer. Dat heeft gevolgen voor het vliegtuiggeluid in de omgeving ten oosten van deze baan.

Impact werkzaamheden
Doordat er drie weken lang werkzaamheden plaatsvinden aan taxibanen Quebec en Zulu, kan het vliegverkeer niet ten zuiden van de Zwanenburgbaan taxiën. Dit betekent dat als tijdens een piekmoment de Polderbaan en de Zwanenburgbaan gelijktijdig in gebruik zijn, Alle vliegtuigen van en naar de Polderbaan langs de noordkant om de Zwanenburgbaan heen moeten rijden. Vanwege de veiligheid wordt daarom in een piekmoment waarbij vliegverkeer vanuit noordelijke richting wil landen of in diezelfde richting wil vertrekken, vaker de Buitenveldertbaan ingezet.  

Buitenveldertbaan in piekmomenten
Voor deze periode van drie weken heeft de Buitenveldertbaan als tweede start- en landingsbaan de voorkeur boven de Zwanenburgbaan. Of de Buitenveldertbaan daadwerkelijk als tweede baan wordt ingezet in een start- of landingspiek, hangt af van de wind- en weersomstandigheden en het aanbod van vliegverkeer. Wanneer je piekmomenten kunt verwachten, laten we iedere vrijdag weten in onze wekelijkse vooruitblik.

Werkzaamheden aan taxibanen
De werkzaamheden aan taxibanen Quebec en Zulu zijn ter voorbereiding op de voltooiing van het dubbele taxibaanstelsel rondom Schiphol. Hiervoor zijn we begonnen met de bouw van een tweede viaduct voor vliegtuigen over de A4. Later dit jaar en volgend jaar vinden nog een aantal periodes werkzaamheden plaats aan de taxibanen in dit gebied. De impact van die volgende fasen op het baangebruik wordt momenteel nog onderzocht. Daarover volgt meer informatie zodra deze beschikbaar is. Lees meer over het project rondom taxibaan Quebec.