close
BAS
Baangebruik
Schiphol heeft zes start- en landingsbanen: de Kaagbaan, Zwanenburgbaan, Buitenveldertbaan, Aalsmeerbaan, Polderbaan en Schiphol-Oostbaan. Deze laatste wordt zo min mogelijk gebruikt, omdat de aanvliegroutes over het meest dichtbevolkte gebied in de omgeving lopen.

Voorkeursgebruik banen

Op Schiphol zijn veel verschillende combinaties voor starten en landen mogelijk. De Polderbaan en Kaagbaan worden bij voorkeur als eerste in gezet, omdat onder de routes naar die banen minder mensen wonen.

Lees meer op lvnl.nl

Invloeden op inzet start- en landingsbanen

Hoewel de start- en landingsbanen op Schiphol eigendom van de luchthaven zijn, bepaalt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) wanneer welke combinaties worden ingezet. De verdeling van het vliegverkeer is onder andere afhankelijk van weersomstandigheden, veiligheid, verkeersaanbod en baanonderhoud.

Lees meer

’s Nachts minder vluchten

Tussen 23.00 en 6.00 uur mogen er op Schiphol minder vliegtuigen landen en vertrekken. Daarom wordt het verkeer afgehandeld met één startbaan en één landingsbaan. In principe worden alleen de Polderbaan en Kaagbaan ingezet, tenzij ze bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden of onderhoud niet bruikbaar zijn.