BAS
Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van medewerkers en bewoners rondom Schiphol. Vliegtuigen en voertuigen rondom de luchthaven stoten stikstofoxiden (NOx), fijnstof en ultrafijnstof uit. Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en andere partijen nemen verschillende maatregelen om die uitstoot tegen te gaan.

De overheid meet de luchtkwaliteit rond Schiphol. Voor iedere stof die zich in de lucht bevindt, voert ze apart een meting uit. De resultaten van die metingen en meer informatie erover kunt u bekijken op luchtmeetnet.nl.

Luchtkwaliteit verbeteren

Schiphol en verschillende andere partijen op de luchthaven werken eraan de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze zijn actief betrokken bij onderzoeken naar de luchtkwaliteit op en rondom Schiphol, houden de beleidsontwikkelingen nauw in de gaten en nemen maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.  Op de website van Schiphol leest u meer over het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Ultrafijnstof en stikstof

Elke sector moet bijdragen aan het verminderen van de uitstoot, zo ook de luchtvaart. Daarom neemt de luchthaven verschillende maatregelen om de uitstoot van ultrafijnstof en stikstof te verminderen. Daarvoor stelde Schiphol het Actieplan Ultrafijnstof en Actieprogramma Stikstof op. Lees er meer over op de website van Schiphol.

Duurzaamheid

Naast het terugdringen van uitstoot, werkt Schiphol ook aan het verduurzamen van de luchthaven. Zo werkt het toe naar duurzaam vliegen, bijvoorbeeld door duurzame brandstof te gebruiken of elektrisch te vliegen. In 2030 wil Schiphol afval- en emissievrij zijn. Meer informatie over verduurzamen leest u op de website van Schiphol.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de luchtkwaliteit gemeten rondom Schiphol?

Waar vind ik meer informatie over de luchtkwaliteit rondom Schiphol?

Wat doet Schiphol om de luchtkwaliteit te verbeteren?

Staat uw vraag er niet tussen?

Ga naar alle veelgestelde vragen