BAS
Nieuws
Vanaf 31 mei Zwanenburgbaan niet beschikbaar

Van maandag 31 mei tot en met maandag 21 juni is de Zwanenburgbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer vanwege onderhoudswerkzaamheden. Tijdens piekperiodes zullen naar verwachting de Buitenveldertbaan(09-27) voor zowel startend als landend vliegverkeer en/of de Schiphol-Oostbaan(22) voor landend vliegverkeer meer worden ingezet.

Gelijktijdige werkzaamheden taxibanen
Naast het reguliere onderhoud aan de Zwanenburgbaan worden werkzaamheden uitgevoerd aan taxibanen Zulu, Alfa en Bravo aan de westkant van de baan vanwege de voltooiing van het dubbele rijbaanstelsel. 

Aangepast baangebruik

Overdag
Het vliegverkeer zal gedurende de werkzaamheden zoveel mogelijk worden afgehandeld op de Kaagbaan en Polderbaan. Tijdens piekperiodes, wanneer de inzet van een tweede start- of landingsbaan nodig is, worden overdag naar verwachting de Buitenveldertbaan(09-27) en/of Schiphol-Oostbaan(22) meer gebruikt. Hierdoor kunnen omwonenden uit het cluster Buitenveldertbaan-Oostbaan tijdens deze onderhoudsperiode meer vliegtuighinder ervaren. 

Baanpreferentietabel bij het niet beschikbaar zijn van de Zwanenburgbaan

 

Landen

 

Starten

 

1

Kaagbaan(06)

Aalsmeerbaan(36R)

Polderbaan(36L)

Buitenveldertbaan(09)

2

Polderbaan(18R)

Buitenveldertbaan(27)

Kaagbaan(24)

Aalsmeerbaan(18L)

1 en 2 mogelijk bij goed zicht en bij daglicht

Nacht

In de nacht kan de Buitenveldertbaan(27) meer worden ingezet voor landend vliegverkeer indien de Zwanenburgbaan en Polderbaan of Kaagbaan gelijktijdig buiten gebruik zijn. Met name omwonenden uit het cluster Buitenveldertbaan-Oostbaan kunnen van dit aangepaste baangebruik meer vliegtuighinder ervaren.

De inzet van start- en landingsbanen is afhankelijk van de weersomstandigheden (onder meer windrichting en -kracht, zichtcondities, neerslag in de omgeving van luchthaven Schiphol), de beschikbaarheid van de banen en het aanbod van vliegverkeer.

Het kan incidenteel voorkomen dat de Kaagbaan(06, in noordoostelijke richting) ’s nachts wordt ingezet voor startend vliegverkeer, indien er sprake is van noordelijke tot oostelijke windrichting in combinatie met het gelijktijdig niet beschikbaar zijn van de Zwanenburgbaan en Polderbaan in de nacht.