BAS
Nieuws
Polderbaan buiten gebruik van 31 augustus tot en met 7 september

De Polderbaan is van maandagochtend 31 augustus 07.00 uur tot en met maandagavond 7 september 18.00 uur buiten gebruik door het geplande jaarlijks onderhoud. Dit heeft gevolgen voor het vliegtuiggeluid in de omgeving, want deze week verwachten we hierdoor meer vliegverkeer op de Zwanenburgbaan, ook in de nacht. Naar verwachting kan tijdens de piekmomenten de Buitenveldertbaan als tweede start- of landingsbaan worden ingezet.

Inzet Zwanenburgbaan
De Polderbaan is een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van Schiphol. Dit komt doordat deze baan ten opzichte van andere start- en landingsbanen relatief gezien de minste geluidshinder oplevert omdat er minder woningen staan. Nu de baan een week in onderhoud is, verwachten we de Zwanenburgbaan meer in te zetten. Bij wind uit noordelijke richting kan de Zwanenburgbaan worden gebruikt voor vertrekkend vliegverkeer. Bij wind uit zuidelijke richting kunnen vliegtuigen landen op de Zwanenburgbaan. In beide gevallen vertrekken en landen de vliegtuigen vanuit de richting Halfweg en Zwanenburg.

Inzet Buitenveldertbaan
In deze periode van werkzaamheden verwachten we dat tijdens de landingspiek de Buitenveldertbaan vaker als tweede landingsbaan kan worden ingezet bij wind uit het zuiden en zuidwesten. In een startpiek met noorderwind kan de Buitenveldertbaan ingezet worden als tweede startbaan. Welke baan in deze periode daadwerkelijk gebruikt wordt, hangt af van de wind- en weersomstandigheden op dat moment.

Nieuwe nachtelijke route
De Polderbaan is normaal ook ’s nachts in gebruik. Tijdens de onderhoudsperiode wordt voor nachtvluchten een ontheffing voor de Zwanenburgbaan aangevraagd. Hierdoor hoeven we niet de Kaagbaan in noordoostelijke richting in te zetten in de nacht, wat anders voor overlast in Amsterdam en Amstelveen zou zorgen. Dankzij een nieuwe vaste nachtelijke naderingsroute naar de Zwanenburgbaan vliegen de vliegtuigen zoveel mogelijk om de woonkernen heen, zodat de nachtvluchten minder geluidshinder veroorzaken. Lees hier meer over deze nachtelijke route.

Kijk voor actuele informatie over het gebruik van onze start- en landingsbanen op deze site.