BAS
Nieuws
Jaarlijks onderhoud Kaagbaan

Van maandag 4 september tot en met dinsdag 12 september is de Kaagbaan niet inzetbaar voor vliegverkeer vanwege reguliere onderhoudswerkzaamheden. De vliegtuigen die normaal gesproken starten vanaf of landen op de Kaagbaan maken in deze periode meer gebruik van andere banen. Daardoor is te verwachten dat er meer vliegtuigen landen op de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Voor het vertrekkend vliegverkeer wordt de Zwanenburgbaan, de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan ingezet. ’s Nachts maakt het vliegverkeer gebruik van de Zwanenburgbaan.

Reparaties, schoonmaken en grasmaaien

Tijdens het onderhoud aan de Kaagbaan wordt de baan hersteld waar nodig en worden kleine reparaties uitgevoerd. De lampen worden gereinigd, de kabels en elektra worden gecontroleerd, en het gras rondom de baan wordt gemaaid. Tevens worden de afvoeren van de baan doorgespoeld. Doordat de Kaagbaan gedurende deze werkzaamheden niet in gebruik is voor vliegverkeer, ontstaat er ook een gelegenheid om de taxibanen rondom te inspecteren en de bebording aan te passen. Deze geclusterde werkzaamheden voert Schiphol uit in samenwerking met Heijmans.

Verdubbelen rijbaan Quebec

Rondom de terminal op Schiphol ligt een dubbele cirkel van rijbanen. Via deze rijbanen kunnen de vliegtuigen van de gate naar de startbaan en andersom van de landingsbaan naar de gate. Overal op de luchthaven ligt een dubbele cirkel van rijbanen, behalve tussen de Kaagbaan en de Zwanenburgbaan. De afgelopen jaren is er gewerkt aan de eerste fase van het verdubbelen van deze rijbaan Quebec.
Op dit moment bevindt het project zich in de tweede fase van dit project. Vanwege deze werkzaamheden is de Kaagbaan van 4 september 2023 tot en met 19 februari 2024 niet beschikbaar als landingsbaan als het erg mistig is (bij zicht minder dan 550 meter is en een wolkenbasis lager dan 200 voet). Als alternatief kan bij noordenwind en beperkt zicht overdag de Aalsmeerbaan ingezet worden. De Zwanenburgbaan is ’s nachts beschikbaar als landingsbaan.

Wil je weten wanneer welke start- of landingsbaan in gebruik is? Kijk dan bij het verwacht baangebruik. Heb je vragen over het baanonderhoud of het vliegverkeer? Stel ons dan een vraag.