BAS
Nieuws
Internetconsultatie lawaaiige toestellen Schiphol

Oudere, lawaaiige vliegtuigen willen we liever niet meer hebben op Schiphol. Ze geven teveel geluidoverlast voor de omgeving. Om dit in de wet te kunnen vastleggen is er een wetswijziging gemaakt. Met de internetconsultatie lawaaiige toestellen Schiphol kunt u reageren op deze wijziging. De consultatie is geopend van woensdag 5 juli 2023 tot en met woensdag 16 augustus 2023. 

Vliegtuigen op Schiphol worden gelukkig steeds stiller. De categorie vliegtuigen waar het om gaat zijn oudere, meer lawaaiige toestellen die vanwege geluidshinder naar verhouding voor veel klachten zorgen bij omwonenden. Deze toestellen noemen we ‘marginaal conforme’ vliegtuigen. Vaak zijn het zwaar beladen vrachtvliegtuigen die met vol vermogen opstijgen en maar langzaam stijgen. 

Schiphol hanteert hogere landingsgelden voor deze categorie vliegtuigen. Hierdoor vliegen veel luchtvaartmaatschappijen de laatste jaren al niet meer met dit soort toestellen. In het afgelopen jaar waren dit nog maar 436 vluchten op een totaal van 398.000 vluchten. De mogelijkheid om zulke toestellen te weigeren ontbrak nog in de Nederlandse regelgeving. Dat voegen we nu met deze wijziging alsnog toe. 

Reactie

U kunt tot en met 16 augustus 2023 reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. 

Overheid.nl | Consultatie Wijziging Regeling operationele beperkingen lawaaiige luchtvaartuigen Schiphol (internetconsultatie.nl)

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)