BAS
Nieuws
Vooruitblik vliegverkeer 15 – 21 februari 2021

Aankomende week verwachten we gemiddeld 400 vluchten per dag op Schiphol. De Polderbaan is in groot onderhoud (van 25 januari tot 26 april) en daardoor 13 weken niet inzetbaar. Hierdoor zal de Zwanenburgbaan vaker worden ingezet, ook gedurende de nacht.

Aangepast baangebruik

Tijdens het groot onderhoud aan de Polderbaan zal de Zwanenburgbaan meer in gebruik zijn, zowel overdag als ‘s nachts. De Zwanenburgbaan is bij wind uit noordelijke richting in principe de hoofdbaan voor startend verkeer en bij wind uit zuidelijke richting de hoofdbaan voor landend verkeer. De Zwanenburgbaan is echter niet volledig inzetbaar als startbaan richting het noorden, omdat aan de zuidkant van de baan ook gewerkt wordt aan taxibanen en opritten. Het kan daarom voorkomen dat ook de Buitenveldertbaan overdag bij noordenwind als hoofdbaan voor startend verkeer wordt ingezet. Dit is afhankelijk van de omstandigheden zoals het verkeersaanbod, de samenstelling van het verkeer en het weer. Voor nachtvluchten is een ontheffing aangevraagd voor het starten vanaf de Zwanenburgbaan. Incidenteel kan bij harde noordoostenwind de Kaagbaan naar het noordoosten worden ingezet als startbaan.

Tijdens piekmomenten zal indien mogelijk de Buitenveldertbaan worden ingezet als tweede start- of landingsbaan. Ook de Oostbaan als tweede landingsbaan gebruikt worden als de Buitenveldertbaan niet inzetbaar is vanwege bijvoorbeeld het weer.

 

Verwachte piekmomenten

In de week van 15 – 21 februari verwachten we de volgende piekmomenten op een gemiddelde dag:

 

Startpieken:

  • ‘s ochtends tussen 09.20 uur en 11.00 uur;
  • ’s avonds tussen 20.20 uur en 21.20 uur.

Landingspieken:

  • ’s ochtends tussen 07.20 uur en 08.40 uur;
  • ’s avonds tussen 18.40 uur en 20.00 uur.

 

Terugblik naar 1 – 7 februari

Afgelopen week waren er gemiddeld 340 vluchten per dag op Schiphol. Dat is een afname van zo’n 10% ten opzichte van het aantal vluchten in de week ervoor. Op zondag werden een aantal vluchten geannuleerd vanwege het extreme winterweer. Die dag werd alleen de Kaagbaan ingezet voor zowel startend als landend vliegverkeer. De rest van de week is het grootste deel van het verkeer geland op of gestart vanaf de Kaagbaan en Zwanenburgbaan. De Polderbaan is niet beschikbaar vanwege groot onderhoud. De Buitenveldertbaan en Aalsmeerbaan zijn ieder op momenten ingezet als hoofdbaan voor starten of als tweede start- of landingsbaan.

De actuele baansituatie is afhankelijk van weers- en operationele omstandigheden. De meest actuele situatie van dit moment vindt u op onze homepage.