BAS
Nieuws
Baanonderhoud en vliegverkeer in het najaar

Om de zes start- en landingsbanen en de taxibanen op Schiphol veilig en in goede conditie te houden, voert Schiphol regelmatig onderhoud en andere werkzaamheden uit op en rond de banen. De planning van de werkzaamheden is dit najaar iets aangepast. De reden hiervan is een tekort aan specialisten die het werk uit kunnen voeren en medewerkers die toezien op dit werk vanwege veiligheidsvoorschriften. De werkzaamheden zullen alleen op doordeweekse dagen plaatsvinden. Op de zaterdag en zondag is het normale baangebruik van toepassing.

In de komende drie maanden vindt er baanonderhoud plaats aan de Buitenveldertbaan (5-13 september), de Zwanenburgbaan (26 september–2 oktober), de Polderbaan (10-14 oktober), de Kaagbaan (31 oktober-8 november) en de Schiphol-Oostbaan (14-22 november). Dit heeft op sommige momenten gevolgen voor het vliegverkeer.

5 september – 13 september: onderhoud Buitenveldertbaan

Tijdens het onderhoud aan de Buitenveldertbaan verwacht Schiphol dat de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan iets meer in gebruik zijn voor startende en landende vliegtuigen. Ook kan in deze periode de Schiphol-Oostbaan worden ingezet als landingsbaan. Dit kan het geval zijn bij harde (zuid)westenwind of wanneer buien de nadering naar de Polderbaan en de Zwanenburgbaan belemmeren.

26 september – 2 oktober: onderhoud Zwanenburgbaan

Tijdens het onderhoud aan de Zwanenburgbaan maakt het vliegverkeer waarschijnlijk meer gebruik maken van de Buitenveldertbaan en de Schiphol-Oostbaan. Bij zuidenwind kunnen deze banen bij piekmomenten vaker in gebruik zijn als tweede landingsbaan. Ook kan bij noordenwind de Buitenveldertbaan als tweede startbaan worden ingezet.

10 oktober – 14 oktober 2022: onderhoud Polderbaan

In de periode van onderhoud aan de Polderbaan zet Schiphol de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan in voor zowel startend als landend verkeer. Ook kan de Schiphol-Oostbaan worden ingezet als tweede landingsbaan. Dit is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden (buien, windkracht- en richting), de beschikbaarheid van de banen en het aanbod van vliegverkeer. ’s Nachts maakt het vliegverkeer gebruik van de Zwanenburgbaan.

31 oktober – 4 november en 7-8 november: onderhoud Kaagbaan

Als de Kaagbaan in onderhoud is verwacht Schiphol dat er meer vliegtuigen landen op de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Voor het vertrekkend vliegverkeer zet Schiphol de Zwanenburgbaan, de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan in.

14 november – 18 november en 21-22 november: onderhoud Schiphol-Oostbaan

Het onderhoud aan de Schiphol-Oostbaan heeft weinig gevolgen voor het grote vliegverkeer, want Schiphol gebruikt deze baan doorgaans voor de kleine, zakelijke en privévliegtuigen. Tijdens het onderhoud zal het klein-zakelijke verkeer gebruik maken van de Buitenveldertbaan of een van de andere start- en landingsbanen.

Schiphol | Baanonderhoud en vliegverkeer in het najaar