BAS
Nieuws
Aalsmeerbaan weer beschikbaar voor startend vliegverkeer

De Aalsmeerbaan is vanaf vandaag weer beschikbaar voor startend vliegverkeer. Na testen met het landingssysteem volgende week is de baan naar verwachting inzetbaar voor landend verkeer bij goed zicht. Dat is eerder dan oorspronkelijk gepland. De komende periode worden er testen uitgevoerd aan de landingssystemen, zodat de baan hierna ook weer veilig als landingsbaan in gebruik kan worden genomen. Aan de Aalsmeerbaan is sinds begin april groot onderhoud uitgevoerd, zodat de start- en landingsbaan in goede conditie is en blijft. 

In de onderhoudsperiode is het asfalt op het grootste gedeelte van de Aalsmeerbaan vervangen. Dat is een oppervlakte van maar liefst 50 voetbalvelden. In het asfalt zijn 1650 nieuwe ledlampen en 50 kilometer bekabeling aangelegd. Op het nieuwe asfalt is aan een totale lengte van 17 kilometer aan markeringen op de baan geschilderd. Daarnaast zijn deels de hemelwaterputten en –leidingen rond de baan gerepareerd, gereinigd en vervangen. 

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in samenwerking met Heijmans. Al deze verschillende werkzaamheden zijn zo efficiënt mogelijk samengevoegd in de drie maanden groot onderhoud. Door het onderhoud op deze manier uit te voeren, hoeft de baan maar een keer per zeven jaar langdurig buiten gebruik genomen te worden. Jaarlijks wordt een baan kort buiten gebruik genomen voor regulier onderhoud.

Hier een korte video over de werkzaamheden aan de Aalsmeerbaan

 

Test landingssystemen 

De landingssystemen van de Aalsmeerbaan, zoals het Instrument Landingssysteem (ILS) en Precision Approach Path Indicator (PAPI), zijn tijdens het groot onderhoud vernieuwd. Om deze systemen te testen, voeren Schiphol en LVNL speciale meetvluchten uit. Op welke momenten in de middag en avond op 6, 16 en 23 juli deze vluchten plaatsvinden, hangt af van de weersomstandigheden en het verkeersaanbod. De vluchten worden uitgevoerd door een speciaal meetvliegtuig. 

Niet landen bij slecht zicht 

Na de meetvluchten kan er een periode alleen geland worden op de Aalsmeerbaan bij goed zicht. Om te kunnen landen bij beperkt of slecht zicht moeten de nieuwe landingssystemen namelijk eerst 30 dagen goed werken volgens de internationale veiligheidseisen. Naar verwachting is de Aalsmeerbaan eind augustus in alle zichtomstandigheden inzetbaar als landingsbaan. In deze periode kan bij beperkt zicht een andere baan worden ingezet als landingsbaan. Vliegverkeer kan wel onder alle zichtomstandigheden vertrekken van de Aalsmeerbaan.