BAS
Nieuws
Aalsmeerbaan niet beschikbaar voor starts en landingen

Per zondagmiddag 29 maart 2020 zal de Aalsmeerbaan worden ingezet voor het parkeren van vliegtuigen. Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en KLM hebben hierover overeenstemming bereikt. Het sluiten van de Aalsmeerbaan levert een parkeercapaciteit op van naar schatting vijfentwintig vliegtuigen van verschillende groottes. Vanwege de uitzonderlijke situatie die is ontstaan door de coronacrisis starten en landen deze week circa 75% minder vliegtuigen van/naar Schiphol.

Polderbaan en Kaagbaan zoveel mogelijk in gebruik

Bij het gebruik van de Aalsmeerbaan hebben relatief veel omwonenden overlast van het vliegverkeer ten opzichte van de Polderbaan en de Kaagbaan. Dit komt omdat ten zuiden van de Aalsmeerbaan sprake is van een dichtbevolkt gebied. Bij voorkeur worden ook in deze periode de Kaagbaan en de Polderbaan zoveel mogelijk ingezet zowel overdag als ‘s nachts.
Welke baancombinaties worden ingezet, hangt onder meer af van de beschikbaarheid, weersomstandigheden, veiligheid, milieuregels en regels voor baangebruik. Dit betekent dat ook de Zwanenburgbaan en Buitenveldertbaan ingezet kunnen worden.