BAS
Nieuws
23 november Polderbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer

Op dinsdag 23 november is de Polderbaan van 11:00 tot 23:00 uur niet inzetbaar voor vliegverkeer. Dit is vanwege een uitgebreide test met de verlichting van deze start- en landingsbaan. Hierbij worden de regelaars en de baanverlichting beter afgesteld.

Mogelijke baancombinaties

Gedurende het niet beschikbaar zijn van de Polderbaan zullen overdag bij wind uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen tijdens landingspieken de Zwanenburgbaan(18C) in combinatie met de Buitenveldertbaan(27) of bij andere weerscondities (bijvoorbeeld zuidoostenwind of verminderd/beperkt zicht) de Schiphol-Oostbaan(22) worden ingezet.

Tijdens het buitengebruik zijn van de Polderbaan zullen bij wind uit noordelijke richtingen overdag tijdens startpieken voornamelijk de Buitenveldertbaan(09) en Zwanenburgbaan(36C) worden ingezet voor startend vliegverkeer.

 

Verlichting afstellen

Na afloop van het groot onderhoud aan de Polderbaan dit voorjaar bleek dat de baanverlichting nog verdere afstelling nodig heeft. Dit om mogelijke storingen in de toekomst te voorkomen. Voordat de dagen korter en kouder worden, is het noodzakelijk om nu de verlichting van de Polderbaan uitgebreid door te meten en af te stellen. Dit kan alleen als de baan niet in gebruik is voor vliegverkeer.

 

Timing van tests

Het testen gaat 12 uur achter elkaar door waarbij verschillende delen en de intensiteit van de verlichting getest worden. De tests starten overdag en gaan door tot in de avond. Deze tests kunnen niet in de nacht plaatsvinden omdat een aaneengesloten periode van 12 uur in de nacht te lang is om het gehele team scherp te houden. Als de tests opgesplitst zouden worden in kortere periodes dan zou de Polderbaan in totaal langer buiten gebruik zijn.