BAS
Nieuws
23 maart Polderbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer

Op woensdag 23 maart is de Polderbaan van 06.30 uur tot 17.00 uur buiten gebruik en niet inzetbaar voor vliegverkeer. Dit is vanwege een uitgebreide test met de verlichting van de landingsbaan. Amsterdam Airport Schiphol (AAS) voert deze test uit om de regelaars en baanverlichting beter af te stellen. Het vliegverkeer zal deze dag naar verwachting meer gebruik maken van de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan.

Mogelijke baancombinaties

Gedurende het niet beschikbaar zijn van de Polderbaan zullen overdag bij wind uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen tijdens landingspieken de Zwanenburgbaan(18C) in combinatie met de Buitenveldertbaan(27) of bij andere weerscondities (bijvoorbeeld zuidoostenwind of verminderd/beperkt zicht) de Schiphol-Oostbaan(22) worden ingezet.

Tijdens het buitengebruik zijn van de Polderbaan zullen bij wind uit noordelijke richtingen overdag tijdens startpieken voornamelijk de Buitenveldertbaan(09) en Zwanenburgbaan(36C) worden ingezet voor startend vliegverkeer.

Verlichting afstellen

Na afloop van het groot onderhoud aan de Polderbaan vorig jaar bleek dat de baanverlichting nog verdere afstelling nodig heeft. Dit om mogelijke storingen in de toekomst te voorkomen. Op 23 november en op 1 maart zijn testen uitgevoerd met alternatieve instellingen van de regelaars. Dit heeft echter nog niet voor een definitieve oplossing gezorgd. Op 23 maart worden daarom opnieuw tests uitgevoerd om de verlichting verder door te meten en af te stellen. Dit kan alleen als de baan niet in gebruik is voor vliegverkeer.

Timing van tests

De tests vinden overdag in een aaneengesloten periode plaats. Deze tests kunnen niet in de nacht plaatsvinden omdat een aaneengesloten periode van 10 uur in de nacht te lang is om het gehele team scherp te houden. Als Amsterdam Airport Schiphol (AAS) de tests zou opsplitsen in kortere periodes dan zou de Polderbaan in totaal langer buiten gebruik zijn.