Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) is het informatieloket voor de omgeving en het meldpunt voor hindermeldingen over het vliegverkeer rondom Schiphol. Op bezoekbas.nl vindt u handige informatie over verschillende onderwerpen, zoals baangebruik, vliegroutes, baanonderhoud en wet- en regelgeving. Ook kunt u bij BAS een melding doen als u hinder ervaart van vliegverkeer rondom Schiphol.
BAS is een stichting gestart in 2007 door LVNL en Schiphol. Het bestuur van BAS bestaat uit twee leden van beide organisaties. Verder bestaat het team uit een manager, een aantal medewerkers en een kernteam met leden vanuit Schiphol, de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).
Dit doet BAS
BAS informeert omwonenden en andere betrokkenen over het vliegverkeer van en naar Schiphol. U kunt meer lezen over bijvoorbeeld het geplande onderhoud aan de banen, het actuele baangebruik en over onderwerpen als geluidshinder en luchtkwaliteit. Ook is BAS het eerste aanspreekpunt bij hinder van vliegverkeer. Via onze website kunt u een melding doen van hinder. Wij brengen ervaren hinder in kaart en rapporteren daarover aan Schiphol, LVNL, het ministerie van IenW en de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS). De rapportages van hindermeldingen leveren input voor het Minder hinder-programma van Schiphol en LVNL.
Bekijk hier het reglement voor meldingen en informatieverzoeken (pdf).
Betrokken partijen
Dagelijks zijn er verschillende partijen betrokken bij alles rondom de luchthaven: LVNL, Schiphol, luchtvaartmaatschappijen, Stichting Leefomgeving Schiphol, de MRS, Rijksoverheid, ILT en provincies en gemeenten.
LVNL en Schiphol
Bij het aansturen van het vliegverkeer spelen LVNL en Schiphol een grote rol. LVNL is een zelfstandig bestuursorgaan van IenW. De verkeersleiders van LVNL begeleiden het vliegverkeer op en rond Schiphol. De organisatie leidt ook verkeerleiders op, beheert verschillende systemen en maakt luchtvaartkaarten en -publicaties. Schiphol beheert en onderhoudt als wettelijk toegewezen uitvoerder alles aan en rondom de luchthaven, zoals de terminal, start- en landingsbanen en parkeergarages. Daarnaast informeert Schiphol de slotcoördinator over de beschikbare start- en landingscapaciteit.
Luchtvaartmaatschappijen
Meer dan honderd luchtvaartmaatschappijen vliegen van en naar Schiphol. De maatschappijen zijn verantwoordelijk voor de hele vluchtafhandeling; van tanken tot vliegtuigen schoonmaken en van catering tot onderhoud. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de bemanning, procedures, staat van de vliegtuigen, de passagiers en lading.
Stichting Leefomgeving Schiphol
De Stichting Leefomgeving Schiphol draagt bij aan het verbeteren van de woon- en leefsituatie van bewoners rondom Schiphol. Ze biedt bijvoorbeeld op individuele basis hulp aan mensen die hinder ervaren van vliegverkeer. De stichting vergoedt bijvoorbeeld schade aan gebouwen door landende vliegtuigen (vortex-schade aan daken). Daarnaast zorgt de stichting in overleg met betrokken gemeenten en bewoners voor projecten die de leefbaarheid in de zwaar belaste gebieden rondom Schiphol verbeteren. Ook financiert de stichting met een ‘Initiatievenfonds’ kleinere initiatieven die de leefbaarheid verbeteren en initiatieven op het gebied van innovatie en nieuwe technologische ontwikkelingen.
Maatschappelijke Raad Schiphol(MRS)
De MRS – Maatschappelijke Raad Schiphol richt zich op het verbeteren van de leefkwaliteit in de regio rondom Schiphol. De MRS heeft de taken over genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) en bestaat uit 10 democratisch gekozen bewonersvertegenwoordigers en 5 maatschappelijke organisaties. Zij worden ondersteund door een team van experts. De MRS gaat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan onder andere de minister van Infrastructuur en Waterstaat, die verplicht is om op dit advies te reageren. Daarmee geeft de MRS omwonenden en maatschappelijke organisaties een stem in het besluitvormingsproces over het luchtvaartbeleid.
Rijksoverheid
De Rijksoverheid verleende Royal Schiphol Group een vergunning om de luchthaven Schiphol te exploiteren. Daarnaast maakt de Rijksoverheid wet- en regelgeving. Op de pagina Wet- en regelgeving leest u daar meer over.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), onderdeel van de Rijksoverheid, controleert onder andere of luchtvaartpartijen zich aan de regels houden. Ook ziet de inspectie erop toe dat de luchthaven veilig is en dat milieunormen (geluid en stikstof) en -regels er worden nageleefd.
Provincie en gemeente
Schiphol ligt in de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Beide hebben wettelijke en planologische bevoegdheden met betrekking tot de luchthaven. De provincie handhaaft daarnaast de regels rondom onder andere vergunningen en voorschriften. Ook zijn de provincie en gemeente onderdeel van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), een samenwerking tussen 4 provincies en 56 gemeenten.