close
BAS
Vraag & antwoord
Noordelijk baangebruik
De start- en landingsbanen van Schiphol worden gebruikt in een bepaalde voorkeursvolgorde (preferentie). De eerste preferentie is noordelijk baangebruik, de tweede zuidelijk baangebruik. Wat houdt noordelijk baangebruik in?

Windrichting van grote invloed op baangebruik

Er is sprake van noordelijk baangebruik als de wind vanuit het noordwesten, noorden of noordoosten waait. Vliegtuigen moeten zoveel mogelijk tegen de wind in landen en starten. In principe worden bij noordelijk baangebruik daarom de Polderbaan en Zwanenburgbaan ingezet voor startend verkeer, en de Kaagbaan en Aalsmeerbaan voor landend verkeer.

Baangebruik tijdens startpieken

Tijdens startpieken worden bij noordelijk baangebruik de Polderbaan en Zwanenburgbaan tegelijk gebruikt. Verkeer naar het noorden en westen gaat dan over de Polderbaan en verkeer naar het oosten en zuiden over de Zwanenburgbaan. De vertrekroutes van deze banen gaan vooral over de IJmond en Noord-Holland-Noord (Polderbaan) en over Amsterdam, de Zaanstreek en het Gooi (Zwanenburgbaan).

Bij beperkt zicht (minder dan 5 km) of een lage wolkenbasis (minder dan 1.000 voet, ca. 330 m) wordt tijdens startpieken in plaats van de Zwanenburgbaan de Buitenveldertbaan gebruikt. Voor landingen wordt tijdens startpieken meestal de Kaagbaan ingezet. Is de Kaagbaan vanwege het weer (windkracht en zicht) of werkzaamheden niet beschikbaar, dan kan in plaats daarvan ook de Aalsmeerbaan worden gebruikt. Tijdens landingspieken is het net andersom. Dan worden de Kaagbaan en Aalsmeerbaan als landingsbanen gebuikt en de Polderbaan als startbaan.

Landend verkeer uit het noorden en westen gebruikt dan de Kaagbaan, en verkeer uit het oosten en zuiden de Aalsmeerbaan. Bij beperkt zicht of een lage wolkenbasis worden tijdens landingspieken de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan (vanuit het zuiden) ingezet voor landend verkeer.

Baangebruik buiten piekuren

Buiten de piekuren en in de nacht wordt bij noordelijk baangebruik in principe de Polderbaan als startbaan ingezet en de Kaagbaan als landingsbaan.