Vooruitblik komende weken
10 t/m 23 maart 2025 | Week 11 en 12
In de weken van 10 maart tot en met 23 maart 2025 verwachten we gemiddeld 1267 vluchten per dag op Schiphol. Richting half maart zien we een vergelijkbaar beeld met gemiddeld 1267 vluchten per dag.

Verwachte piekmomenten
We verwachten op een gemiddelde dag de volgende piekmomenten in het winterseizoen, tot 30 maart 2025:
- Starten: 07:00 – 07:40 uur
- Landen: 07:40 – 09:20 uur
- Starten: 09:20 – 11:00 uur
- Landen: 11:00 – 11:40 uur
- Starten: 11:40 – 13:00 uur
- Landen: 13:00 – 13:40 uur
- Starten: 14:20 – 15:20 uur
- Landen: 15:20 – 16:20 uur
- Starten: 16:20 – 17:20 uur
- Landen: 18:20 – 20:00 uur
- Starten: 20:40 – 22:00 uur
Bovenstaande piektijden zijn richttijden voor de verkeersleiding om het baangebruik te plannen op basis van de dienstregeling van luchtvaartmaatschappijen. Op de dag zelf kunnen de pieken verschuiven als gevolg van verschuivingen in het daadwerkelijke aanbod van vliegverkeer, bijvoorbeeld als gevolg van vertragingen door weersomstandigheden of verstoring van het afhandelingsproces van een vliegtuig aan de gate.
Door dit verschuiven kunnen pieken elkaar kort overlappen. Er worden dan tijdelijk twee startbanen en twee landingsbanen tegelijk ingezet.
Wat zijn piekmomenten?
Tijdens piekmomenten wordt een tweede baan ingezet voor startend verkeer (bovenzijde figuur) of landend verkeer (onderzijde figuur) op basis van het verkeersaanbod. Het is mogelijk dat er, buiten deze verwachte pieken, periodes zijn op de dag waarin het verkeersaanbod dusdanig hoog is dat er een tweede baan wordt ingezet.
Vanaf dinsdag 4 maart is de Polderbaan op Schiphol bij zonnig weer tussen 10.00 en 12.00 uur tijdelijk niet beschikbaar voor landende vliegtuigen. Dit komt door schittering van zonnepanelen onder de aanvliegroute, wat het zicht van piloten belemmert. Om de veiligheid te waarborgen, hebben Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), KLM, easyJet en Schiphol samen dit besluit moeten nemen.
Van 10 tot 18 maart vindt er jaarlijks onderhoud plaats aan de Schiphol-Oostbaan. Kijk voor meer informatie hierover op: Schiphol-Oostbaan van 10 t/m 18 maart buiten gebruik voor jaarlijks regulier onderhoud
Terugblik afgelopen weken
17 februari t/m 2 maart 2025| Week 8 en 9
Baangebruik
In week 8 en 9 waren er gemiddeld 1269 vluchten per dag. Ten opzichte van de vorige weken is het aantal vluchten iets afgenomen.
Kaagbaan | 25,9% |
Buitenveldertbaan | 1,5% |
Polderbaan | 34,8% |
Schiphol-Oostbaan | 0,3% |
Zwanenburgbaan | 15,0% |
Aalsmeerbaan | 22,5% |
Het meeste vliegverkeer (handelsverkeer) heeft gebruik gemaakt van de preferente Kaagbaan en Polderbaan: respectievelijk 25% en 34% van alle vluchten. In het winterseizoen kan de Kaagbaan (relatief) minder vaak worden ingezet omdat de daglichtperiode korter is en er vaker sprake is van ongunstige weersomstandigheden zoals slecht zicht.
De Aalsmeerbaan is gebruikt door 22% van alle vluchten, zowel als landings- en startbaan. Deze baan is voornamelijk ingezet als tweede start- of landingsbaan tijdens pieken. Daarnaast als hoofdbaan op momenten dat de Kaagbaan niet inzetbaar was vanwege (ongunstige) weersomstandigheden, werkzaamheden of benodigde baaninspecties. Bijvoorbeeld op 18 februari als hoofdstartbaan vanwege de windcondities (oosten- en zuidoostenwind).
De Zwanenburgbaan is gebruikt door 15% van alle vluchten, zowel als landings- en startbaan en in beide richtingen. Deze baan is voornamelijk ingezet als tweede start- of landingsbaan tijdens pieken. Ook is deze baan tijdens twee nachten tijdelijk ingezet als landingsbaan vanwege het niet beschikbaar zijn van de Polderbaan of Kaagbaan door werkzaamheden.
De Buitenveldertbaan is gebruikt door 2% van alle vluchten, zowel als landings- en startbaan. Dit op momenten dat andere banen vanwege (ongunstige) weersomstandigheden of werkzaamheden niet ingezet konden worden. Ook kan deze baan tijdelijk worden ingezet tijdens het ombouwen van een zuidelijke naar een noordelijke baancombinatie (of vice versa) als gevolg van een draaiende wind, zoals op dinsdag 25 februari.
De Schiphol-Oostbaan is gebruikt door 0,5% van het handelsverkeer (en daarnaast dagelijks – zoals gebruikelijk – door zakelijk, maatschappelijk en recreatief verkeer met bestemming Schiphol-Oost). Deze baan is op twee dagen (op momenten) ingezet als tweede landingsbaan tijdens een piek vanwege weersomstandigheden. Bijvoorbeeld op 20 februari vanwege buien.
In week 8 zijn er door 1128 melders meldingen ingediend, dit is circa 2,4% meer dan de week ervoor.
In week 9 zijn er door 1210 melders meldingen ingediend, dit is circa 7,3% meer dan de week ervoor.
* Deze aantallen zijn nog niet definitief. Er kunnen nog meldingen binnenkomen over de afgelopen week.
Welke weersfactoren spelen een rol bij de waarneming van vliegtuiggeluid?
Wind(richting), temperatuur, vochtigheid, neerslag, luchtdruk en inversie kunnen van invloed zijn op de waarneming van vliegtuiggeluid. De belangrijkste weersfactoren die een rol spelen zijn hierna kort uiteengezet:
Wind is de meest significante weersvariabele die de geluidsoverdracht beïnvloedt. Geluiden kunnen worden versterkt of verzwakt, afhankelijk van de windrichting ten opzichte van de woonlocatie.
Temperatuur speelt ook een cruciale rol. De snelheid van geluid neemt toe met de temperatuur, wat de afstand en richting van het geluid beïnvloedt.
Vochtigheid kan de absorptie van geluid beïnvloeden. Hogere vochtigheidsniveaus verlagen doorgaans de geluidabsorptie, waardoor geluid verder kan reizen.
Neerslag en andere vormen van vocht kunnen ook invloed hebben op waargenomen vliegtuiggeluid. Regen kan bijvoorbeeld geluid absorberen en leiden tot een afname van geluidsniveaus,
Nadere informatie over (vliegtuig-)geluid is in de volgende links te raadplegen:
Vliegverkeer | Atlas Leefomgeving
Buienradar.nl – Actuele neerslag, weerbericht, weersverwachting, sneeuwradar en satellietbeelden