Vooruitblik komende weken
10 t/m 23 februari 2025 | Week 7 + 8
In de weken van 10 februari – 23 februari 2025 verwachten we gemiddeld 1259 vluchten per dag op Schiphol. Richting eind februari zien we een lichte stijging naar gemiddeld 1272 vluchten per dag.

Verwachte piekmomenten
We verwachten op een gemiddelde dag de volgende piekmomenten:
- We verwachten op een gemiddelde dag de volgende piekmomenten:
- Starten: 07:00 – 07:40 uur
- Landen: 07:40 – 09:20 uur
- Starten: 09:20 – 11:00 uur
- Landen: 11:00 – 11:40 uur
- Starten: 11:40 – 13:00 uur
- Landen: 13:00 – 13:40 uur
- Starten: 14:20 – 15:20 uur
- Landen: 15:20 – 16:20 uur
- Starten: 16:20 – 17:20 uur
- Landen: 18:20 – 20:00 uur
- Starten: 20:40 – 22:00 uur
- Bovenstaande piektijden zijn richttijden voor de verkeersleiding om het baangebruik te plannen op basis van de dienstregeling van luchtvaartmaatschappijen. Op de dag zelf kunnen de pieken verschuiven als gevolg van verschuivingen in het daadwerkelijke aanbod van vliegverkeer, bijvoorbeeld als gevolg van vertragingen door weersomstandigheden of verstoring van het afhandelingsproces van een vliegtuig aan de gate.
- Door dit verschuiven kunnen pieken elkaar kort overlappen. Er worden dan tijdelijk twee startbanen en twee landingsbanen tegelijk ingezet.
Wat zijn piekmomenten?
Tijdens piekmomenten wordt een tweede baan ingezet voor startend verkeer (bovenzijde figuur) of landend verkeer (onderzijde figuur) op basis van het verkeersaanbod. Het is mogelijk dat er, buiten deze verwachte pieken, periodes zijn op de dag waarin het verkeersaanbod dusdanig hoog is dat er een tweede baan wordt ingezet.
Geen.
Terugblik afgelopen weken
20 januari t/m 2 februari 2025 | Week 4 + 5
Baangebruik
In week 4 en 5 waren er gemiddeld 1174 vluchten per dag. Ten opzichte van de vorige weken is het aantal vluchten toegenomen.
Kaagbaan | 27,3% |
Buitenveldertbaan | 1,2% |
Polderbaan | 34,6% |
Schiphol-Oostbaan | 0,7% |
Zwanenburgbaan | 13,4% |
Aalsmeerbaan | 22,8% |
Het meeste vliegverkeer (handelsverkeer) heeft gebruik gemaakt van de preferente Kaagbaan en Polderbaan: respectievelijk 27% en 34% van alle vluchten. In het winterseizoen kan de Kaagbaan (relatief) minder vaak worden ingezet omdat de daglichtperiode korter en er vaker sprake is van ongunstige weersomstandigheden zoals slecht zicht.
De Aalsmeerbaan is gebruikt door 22% van alle vluchten, vooral in zuidelijke richting door startend verkeer vanwege overwegend wind uit het zuiden. Deze baan is voornamelijk ingezet als startbaan tijdens startpieken. Daarnaast als hoofdstartbaan op momenten dat de Kaagbaan niet inzetbaar was vanwege (ongunstige) weersomstandigheden, werkzaamheden of benodigde baaninspecties.
Deze periode was er overdag geregeld sprake van slecht zicht (mist en laaghangende bewolking) waardoor vaker de Aalsmeerbaan ingezet moet worden als startbaan in plaats van de Kaagbaan, bijvoorbeeld op 21 januari.
De Zwanenburgbaan is gebruikt door 13% van alle vluchten, voornamelijk door landend verkeer. Deze baan is voornamelijk ingezet als tweede start- of landingsbaan tijdens pieken. Ook is deze baan tijdens drie nachten tijdelijk ingezet vanwege het niet beschikbaar zijn van de Polderbaan of Kaagbaan door werkzaamheden.
De Buitenveldertbaan is gebruikt door 1% van alle vluchten. De baan is ingezet als landingsbaan op momenten dat andere banen vanwege (ongunstige) weersomstandigheden of werkzaamheden niet ingezet konden worden – bijvoorbeeld op 29 januari vanwege (vrij krachtige) westenwind en buien. Vanwege deze weersomstandigheden is deze baan ook tijdens de vroege nacht op deze dag tijdelijk ingezet.
De Schiphol-Oostbaan is gebruikt door 1% van alle vluchten (handelsverkeer) en op drie dagen tijdelijk ingezet als landingsbaan voor dit type verkeer. Dit vanwege (ongunstige) weersomstandigheden waardoor tijdelijk geen andere landingsbaan gebruikt kon worden. Zoals op 23 januari als tweede landingsbaan tijdens de laatste landingspiek in de avond. Vanwege overtrekkende buien kon er op dat moment niet (veilig) op de parallelle banen worden geland.
In week 4 zijn er door 943 melders meldingen ingediend, dit is circa 6,0% meer dan de week ervoor.
In week 5 zijn er door 1124 melders meldingen ingediend, dit is circa 19,2% meer dan de week ervoor.
* Deze aantallen zijn nog niet definitief. Er kunnen nog meldingen binnenkomen over de afgelopen week.
In de afgelopen weken ontving het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de nodige vragen over waargenomen kerosinelucht in de woonomgeving rondom Schiphol; onder meer van inwoners uit Amsterdam-West, Amstelveen en Haarlem. Waar komt dit vandaan? Is er sprake geweest van brandstof lozing?
Bij alle vormen van transport die plaatsvinden met verbrandingsmotoren komen uitlaatgassen of uitstoot vrij. Ook uitstoot van vliegtuigen kan in bepaalde situaties voor geuroverlast zorgen in de directe omgeving van Schiphol. Dit betreft in de meeste gevallen vliegtuigen op de grond tijdens het opstijgen/landen of het taxiën op en rond de gate. Een brandstoflozing komt maar zeer zelden voor en is dus geen oorzaak van ervaren kerosinelucht. Een brandstoflozing gebeurt enkel bij een noodsituatie, bijvoorbeeld door een technisch mankement of een medisch noodgeval, waardoor de piloot besluit om direct na de start te moeten terugkeren.
Luchtkwaliteit in de Schiphol regio
Uitstoot in de Schiphol/IJmond regio wordt ook door andere bronnen dan vliegtuigen veroorzaakt, zoals de Amsterdamse haven (scheepvaart), industrie en wegtransport en hebben impact op de luchtkwaliteit. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Omgevingsdienst IJmond. Ook is meer informatie over luchtkwaliteit te vinden via het RIVM op Luchtkwaliteit | RIVM.
Luchthaven Schiphol werkt – samen met haar partners zoals luchtvaartmaatschappijen en LVNL – aan mogelijke oplossingen om uitstoot (waaronder van vliegtuigen) te verminderen. Een voorbeeld hiervan is duurzamer taxiën.
Brandstof lozen
Voor nadere informatie over uitzonderlijke situaties, waarbij ‘fuel dump’ noodzakelijk is, kunt u de volgende link raadplegen:
Fuel dump (Bron: LVNL)