BAS
Nieuws
Vooruitblik vliegverkeer 18 t/m 24 januari

De komende week verwachten we gemiddeld 450 vluchten per dag. Dat is minder dan de gemiddeld 581 vluchten in de eerste week van dit jaar. Zowel in de ochtend als in de avond zien we een vast patroon van een landingspiek gevolgd door een startpiek. Het is mogelijk dat er ook buiten deze verwachte pieken momenten zijn op de dag waarin het verkeersaanbod dusdanig hoog is dat een tweede start- of landingsbaan wordt ingezet. Welke banen we gebruiken hangt af van verschillende factoren, waaronder het weer. Gedurende de week zijn er voorbereidende werkzaamheden voor het groot onderhoud aan de Polderbaan (start 25 januari). Daardoor zijn de Polderbaan en de Zwanenburgbaan ieder enkele dagen niet beschikbaar. Hierdoor verwachten we meer inzet van de Zwanenburgbaan in noordelijke richting. In piekmomenten kan de Buitenveldertbaan worden gebruikt als tweede start- of landingsbaan.

 

Voorbereidende werkzaamheden onderhoud Polderbaan

Vanwege voorbereidende werkzaamheden voor het groot onderhoud is de Polderbaan van maandagochtend 18 januari 7.00 uur tot woensdagochtend 20 januari 07.00 uur buiten gebruik. Dit heeft gevolgen voor het vliegtuiggeluid in de omgeving. Tijdens deze werkzaamheden zal het vliegverkeer starten in en landen vanuit noordelijke richting op de Zwanenburgbaan. In de nacht kan, in geval van noordenwind, de Kaagbaan als startbaan richting het noordoosten worden ingezet. 

 

20-22 januari: Zwanenburgbaan niet beschikbaar

Na de Polderbaan is aansluitende de Zwanenburgbaan niet beschikbaar van woensdagochtend 20 januari 07.00 uur tot vrijdagavond 22 januari 18.00 uur. In deze periode zal tijdens piekmomenten naar verwachting de Buitenveldertbaan worden ingezet als tweede start- of landingsbaan. Ook de Schiphol-Oostbaan kan voor landingen gebruikt worden als de Buitenveldertbaan niet inzetbaar is. Welke baan in deze periode daadwerkelijk gebruikt wordt, hangt af van de wind- en weersomstandigheden.

 

Verwachte piekmomenten

In de week van 18 tot 24 januari verwachten we de volgende piekmomenten op een gemiddelde dag:

Startpieken:

  • ‘s ochtends tussen 09.20 uur en 11.00 uur;
  • ’s avonds tussen 20.20 uur en 21.20 uur.

Landingspieken:

  • ’s ochtends tussen 07.20 uur en 08.40 uur;
  • ’s avonds tussen 18.40 uur en 20.00 uur.

 

Terugblik naar 4-10 januari

In de eerste week van het nieuwe jaar waren er gemiddeld 581 vluchten per dag op Schiphol. Het grootste deel van deze vluchten is geland op of gestart vanaf de Kaagbaan en de Polderbaan. De Aalsmeerbaan werd ingezet als tweede start- of landingsbaan tijdens pieken en op enkele momenten als hoofdbaan vanwege het weer of baaninspecties op de Kaagbaan. Vanwege de werkzaamheden rond de Zwanenburgbaan is ook de Buitenveldertbaan ingezet als tweede startbaan. De Schiphol-Oostbaan is op zondag ingezet als tweede landingsbaan omdat de Buitenveldertbaan vanwege het weer (wind en zicht) niet inzetbaar was in combinatie met de Polderbaan als hoofd landingsbaan.

De actuele baansituatie is afhankelijk van weers- en operationele omstandigheden. De meest actuele situatie van dit moment vindt u op onze homepage.