BAS
Nieuws
Vooruitblik vliegverkeer 21 tot 27 december 2020

In de week van kerst verwachten we dagelijks gemiddeld 550 vluchten. Daarvan zal het merendeel vertrekken vanaf en landen op de Kaagbaan en de Polderbaan. Tijdens de verwachte piekmomenten in de ochtend en avond kan de inzet van een tweede start- of landingsbaan nodig zijn. Welke baan we wanneer inzetten, hangt onder andere af van de weersomstandigheden en het verkeersaanbod.

Aantal vluchten

We verwachten dat het gemiddeld aantal vluchten per dag rond de kerstdagen rond hetzelfde niveau blijft. Vorig jaar telden we in de laatste week van het jaar 1.234 vluchten per dag, nu zal dit rond de 575 liggen. Dat is ongeveer 46% van het vliegverkeer ten opzichte van 2019. In de week van 21-27 december verwachten we de volgende dagelijkse piekmomenten:

Startpieken:

  • ‘s ochtends tussen 09.20 uur en 11.00 uur;
  • ’s avonds tussen 20.20 uur en 21.20 uur.

Landingspiek:

  • ’s ochtends tussen 07.20 uur en 08.40 uur.

Terugblik naar 7 – 13 december

In de week van 7-13 december waren er zoals verwacht gemiddeld 470 vluchten per dag op Schiphol. Het grootste deel van de vliegtuigen is geland op of gestart vanaf de Polderbaan en de Kaagbaan. De Aalsmeerbaan is voornamelijk ingezet als tweede startbaan. Op vrijdag 11 december is deze baan ingezet als hoofdbaan vanwege de wind en werkzaamheden op de Kaagbaan. De Buitenveldertbaan is op een aantal dagen kort gebruikt als hoofdbaan voor landingen en deze baan is op vijf dagen gebruikt als hoofd- en tweede startbaan. Dit vanwege de weersomstandigheden en de werkzaamheden aan het taxibaanstelsel ten zuiden van de Zwanenburgbaan.

 

De actuele baansituatie is afhankelijk van weers- en operationele omstandigheden. De meest actuele situatie van dit moment vindt u op onze homepage.