BAS
Nieuws
Rapportages derde kwartaal 2024 beschikbaar

De derde kwartaalrapportages per cluster van 2024 zijn beschikbaar. In deze rapportages vindt u een overzicht van de ingediende meldingen per cluster van 1 mei t/m 31 juli 2024.

De clusters zijn geografisch vastgelegde gebieden genoemd naar een baan op Schiphol. Dit wil niet zeggen dat alle meldingen uit een cluster als oorzaak ook deze baan hebben. Alle meldingen krijgen op basis van tijd, locatie en radargegevens een unieke koppeling en oorzaak. De uitwerking hiervan vindt u terug in deze clustergerichte kwartaalrapportages.

Cluster Aalsmeerbaan

Het aantal melders binnen dit cluster Aalsmeerbaan nam met 20% toe in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig gebruiksjaar. De toename binnen postcodegebied 2811 (Reeuwijk) is voornamelijk toe te schrijven aan een toename van het aantal landingen op de Zwanenburgbaan (36C) vanuit het zuiden richting het noorden. De Zwanenburgbaan (36C) werd voor circa 80% meer ingezet voor landend vliegverkeer in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar als gevolg van vaker wind uit noordwestelijke richtingen en werkzaamheden aan andere banen.

Cluster Buitenveldertbaan

Het aantal melders binnen het cluster Buitenveldertbaan nam met 54% toe in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig gebruiksjaar. De grootste toename van het aantal melders is in postcodegebied 1181 (Amstelveen), vanwege het vaker inzetten van de Buitenveldertbaan (27) voor landend vliegverkeer als gevolg van de ILS-werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan (in combinatie met vaker wind uit voornamelijk westelijke tot noordwestelijke richtingen).

Cluster Kaagbaan

Het aantal melders binnen het cluster Kaagbaan nam met 10% af in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Als gevolg van het minder inzetten van de Kaagbaan (06) voor landend verkeer in het derde kwartaal van 2024, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, was er in postcodegebieden in Warmond en Oegstgeest een daling te zien in aantal melders. Er was sprake van minder vaak wind uit voornamelijk noordelijke tot noordoostelijke richtingen.

Cluster Polderbaan

Het aantal melders uit het cluster Polderbaan nam met 5% af in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig gebruiksjaar. Voornamelijk uit de omgeving Zaanstreek (Westzaan, Wormerveer) is het aantal melders afgenomen. De belangrijkste reden hiervoor is het minder inzetten van de Zwanenburgbaan (36C) als startbaan in noordelijke richting.

Cluster Zwanenburgbaan

Het aantal melders binnen het cluster Zwanenburgbaan nam met 7% af in vergelijking met dezelfde periode vorig gebruiksjaar. De grootste afname van het aantal melders is waar te nemen in postcodegebied 1035 (Amsterdam). In het derde kwartaal van 2024 was er minder sprake van wind uit noord(oostelijke) richtingen, waardoor de Zwanenburgbaan (36C) minder is ingezet als startbaan in noordelijke richting. Ook de werkzaamheden aan de baan hebben bijgedragen aan de verminderde inzet van de Zwanenburgbaan (18C/36C).

Een nadere toelichting kunt u in onderstaande kwartaalrapportages lezen.