BAS
Nieuws
Vooruitblik vliegverkeer 1 t/m 7 februari

De komende week verwachten we gemiddeld 400 vluchten per dag op Schiphol. Daarmee neemt het vliegverkeer ten opzichte van vorige week iets verder af. Sinds maandag is de Polderbaan in groot onderhoud (van 25 januari tot 26 april) en daardoor 13 weken niet inzetbaar. Hierdoor zal de Zwanenburgbaan vaker worden ingezet, ook gedurende de nacht.

Aangepast baangebruik

Tijdens het groot onderhoud aan de Polderbaan zal de Zwanenburgbaan meer in gebruik zijn, zowel overdag als ‘s nachts. De Zwanenburgbaan is echter niet volledig inzetbaar als startbaan richting het noorden, omdat aan de zuidkant van de baan ook gewerkt wordt aan taxibanen en opritten. Overdag zal bij noordenwind het vliegverkeer daarom indien mogelijk starten vanaf de Zwanenburgbaan – dit is afhankelijk van de omstandigheden zoals het verkeersaanbod, de samenstelling van het verkeer en het weer – of van de Buitenveldertbaan. Voor nachtvluchten is een ontheffing aangevraagd voor het starten vanaf de Zwanenburgbaan. Incidenteel kan bij harde noordoostenwind de Kaagbaan naar het noordoosten worden ingezet als startbaan.

 

Tijdens piekmomenten zal indien mogelijk de Buitenveldertbaan worden ingezet als tweede start- of landingsbaan. Ook de Oostbaan kan voor landingen gebruikt worden als de Buitenveldertbaan niet inzetbaar is vanwege bijvoorbeeld het weer.

 

Verwachte piekmomenten

In de week 1 tot 7 februari verwachten we de volgende piekmomenten op een gemiddelde dag:

 

Startpieken:

· ‘s ochtends tussen 09.20 uur en 11.00 uur;

· ’s avonds tussen 20.20 uur en 21.20 uur.

 

Landingspieken:

· ’s ochtends tussen 07.20 uur en 08.40 uur;

· ’s avonds tussen 18.40 uur en 20.00 uur.

 

 

Terugblik naar 18 – 24 januari

In de derde week van 2021 waren er gemiddeld 410 vluchten per dag op Schiphol. Dat is een afname van 13% ten opzichte van het aantal vluchten in de tweede week van dit jaar. Het grootste deel van deze vluchten is geland op of gestart vanaf de Kaagbaan en de Polderbaan, alhoewel deze laatste op twee dagen niet beschikbaar was vanwege voorbereidende werkzaamheden voor het groot onderhoud. Op die dagen is de Zwanenburgbaan ingezet als hoofdbaan. Harde wind uit het zuiden, zuidwesten en westen heeft de afgelopen week de baaninzet bepaald.

De actuele baansituatie is afhankelijk van weers- en operationele omstandigheden. De meest actuele situatie van dit moment vindt u op onze homepage.