BAS
Nieuws
Vooruitblik vliegverkeer 8 – 14 februari 2021

De komende week verwachten we gemiddeld 400 vluchten per dag op Schiphol. De Polderbaan is in groot onderhoud (van 25 januari tot 26 april) en daardoor 13 weken niet inzetbaar. Hierdoor zal de Zwanenburgbaan vaker worden ingezet, ook gedurende de nacht.

Aangepast baangebruik

Tijdens het groot onderhoud aan de Polderbaan zal de Zwanenburgbaan meer in gebruik zijn, zowel overdag als ‘s nachts. De Zwanenburgbaan is bij wind uit noordelijke richting in principe de hoofdbaan voor startend verkeer en bij wind uit zuidelijke richting de hoofdbaan voor landend verkeer. De Zwanenburgbaan is echter niet volledig inzetbaar als startbaan richting het noorden, omdat aan de zuidkant van de baan ook gewerkt wordt aan taxibanen en opritten. Het kan daarom voorkomen dat ook de Buitenveldertbaan overdag bij noordenwind als hoofdbaan voor startend verkeer wordt ingezet. Dit is afhankelijk van de omstandigheden zoals het verkeersaanbod, de samenstelling van het verkeer en het weer. Voor nachtvluchten is een ontheffing aangevraagd voor het starten vanaf de Zwanenburgbaan. Incidenteel kan bij harde noordoostenwind de Kaagbaan naar het noordoosten worden ingezet als startbaan.

Tijdens piekmomenten zal indien mogelijk de Buitenveldertbaan worden ingezet als tweede start- of landingsbaan. Ook de Oostbaan als tweede landingsbaan gebruikt worden als de Buitenveldertbaan niet inzetbaar is vanwege bijvoorbeeld het weer.

Verwachte piekmomenten

In de week van 8 tot 14 februari verwachten we de volgende piekmomenten op een gemiddelde dag:

Startpieken:

  • ‘s ochtends tussen 09.20 uur en 11.00 uur;
  • ’s avonds tussen 20.20 uur en 21.20 uur.

Landingspieken:

  • ’s ochtends tussen 07.20 uur en 08.40 uur;
  • ’s avonds tussen 18.40 uur en 20.00 uur.

Terugblik naar 25 – 31 januari

In de vierde week van 2021 waren er gemiddeld 379 vluchten per dag op Schiphol. Dat is een afname van 8,5% ten opzichte van het aantal vluchten in de derde week van dit jaar. Het grootste deel van deze vluchten is geland op of gestart vanaf de Kaagbaan en de Zwanenburgbaan. De Polderbaan is niet ingezet door groot onderhoud, wat nog elf weken zal duren (tot 26 april). De Buitenveldertbaan is ingezet als hoofdbaan voor landingen vanwege de wind en als tweede startbaan naast de Zwanenburgbaan tijdens pieken. Daarnaast zijn zowel de Aalsmeerbaan als de Oostbaan op enkele piekmomenten ingezet als tweede baan.

De actuele baansituatie is afhankelijk van weers- en operationele omstandigheden. De meest actuele situatie van dit moment vindt u op onze homepage.